Ducla trading d.o.o.
Batajnički drum 299, 11 080 Zemun

+381 11 7870-630
office@ducla.rs

Recepti

TUNA SALATA

Sastojci: 300 g „La Perla“ tunjevine u sopstvenom soku, 4 fileta inćuna u ulju, 100 g crnih maslina, 150 g graška, 4 paradajza, 3 jajeta, 1 žuta paprika, 1 krastavac i 1 crni luk
Priprema: Blanširajte grašak oko 3 minuta. Očistite paradajz, papriku, krastavac i crni luk, pa ih isecite na trake i kockice a jaja tvrdo skuvajte i isecite na kriške. U činiji za salatu pomešajte povrće sa graškom, dodajte kuvana jaja , oceđenu tunjevinu , inćune i masline. Začinite maslinovnim uljem, solju, biberom i bosljkom. Poslužite kao glavno jelo!

PAŠTETA OD TUNJEVINE SA KREM SIROM (za 4 osobe)

Sastojci: 400 g „La Perla“ tunjevine u ulju, 200 g krem sira, 1 kašika rendanog parmezana, 1 kašika kapara, nekoliko grančica peršuna i malo soli
Priprema: Kratko Izblendirajte oceđenu tunjevinu sa krem sirom, rendanim parmezanom, kaparom, nekoliko peršunom I dodatkom soli (dobijena masa ne mora da bude potpuno glatka). Dobijenu smešu pospite sveže mlevenim biberom i izmešajte, pa prebacite u fižider da se stegne. Poslužite sa “Mutti “cherry paradajzom.

PIZZA SA TUNJEVINOM (za 4 pizze)

Sastojci: 4 gotova duboko zamrznuta testa za pizzu, 2 kašike ulja, 2 konzerve „La Perla” tunjevine u komadima /zlatna/, 1 tegla artičoke, 1 glavica luka, 200g šampinjona, ½ kašičice ulja, so, biber, 8 kašika pirea od paradajza, 2 kašičice kopra, 1 mozzarella sir.
Priprema: Testo izvadite iz zamrzivača. Namažite ga s malo ulja. Pire od paradajza stavite u činiju, malo ga zagrejte, dodajte so, origano i ½ kašičice ulja. Rasporedite ga po testu. Potom po testu naređajte artičoke, tanko narezanu glavicu luka, na kriškice narezane šampinjone i „La Perla“ tunjevinu. Ispecite pizze u pećnici, a 5 minuta pre pečenja po svakoj rasporedite mozarella sir.

ŠPAGETI SA TUNJEVINOM (za 4 osobe)

Sastojci: 320g špageta, 1kg paradajza, 50g kopra, 100g crnih maslina, 2 kašike koncentrata paradajza “Mutti”, 2 konzerve „La Perla“ tunjevine seckane (plave), 3 kašike maslinovog ulja, 1 češanj belog luka, malo origana, so i biber.
Priprema: Paradajz potopite u vrelu vodu i ogulite kožicu. Saseckajte beli luk, malo ga propržite na maslinovom ulju, pa dodajte očišćen i isitnjen paradajz. Dinstajte dok ne izlapi većina tečnosti. Pred kraj dinstanja dodajte masline (bez koštica), kopar, koncentrat paradajza i sadržaj dve konzerve „La Perla“ tunjevine. Dobro promešajte i dinstajte još 5 minuta. Začinite origanom, soli i biberom. U mnogo slane vode skuvajte špagete, ocedite ih i pomešajte sa umakom.

SALATA OD TUNJEVINE i PASULJA (1 osobu)

Sastojci: 1/2 male konzerve belog pasulja, 1 konzerva „La Perla“ tunjevine u komadima (zlatna), 1 glavica crnog luka, 12 kašika ulja, 200g malog paradajza, malo majčine dušice, malo bosiljka, 1-2 kašike limunovog soka, so, biber, prstohvat šećera, 8 -10 maslina punjenih paprikom.
Priprema: Ocedite pasulj i isperite ga. Viljuškom razdvojte „La Perla“ tunjevinu. Luk očistite i narežite na tanke kriškice. Zagrejte 1 kašiku ulja i na njemu propržite luk dok ne dobije zlatno - žutu boju. Skinite sa vatre. Luk izvadite iz posude. Paradajz očistite i isecite na komadiće. Pomešajte limunov sok, ostatak ulja, so, biber, šećer i začinsko bilje. Pomešajte pasulj, proprženi luk, masline i „La Perla“ tunjevinu. Prelijte sastojke pripremljenom marinadom.

PENNE S ŠARGAREPOM i TUNJEVINOM ( za 3 osobe)

Sastojci: 2 srednje velike glavice crnog luka, 2 češnja belog luka, 2 šargarepe, 2 kašike “Carapelli” maslinovog ulja, konzerva “Mutti” pulpe paradajza, 1 konzerva „La Perla“ tunjevine seckane (plava), 1 pavlaka za kuvanje, so, biber, crvene paprike, bosiljak, 300g testenine (penna).
Priprema: Očistite crni i beli luk pa ih sitno iseckajte. Šargarepu očistite, operite i sitno narendajte. U posudi zagrejte ulje. Dodajte crni i beli luk i šargarepu. Dinstajte dok ne omekša. Izvadite 2-3 kašike i stavite sa strane. Dodajte u posudu “Mutti” pulpu paradajza i dinstajte oko 10 minuta. Sklonite sa vatre pa zatim električnim mikserom usitnite povrće. Umešajte pavlaku, vratite na šporetdok ne provri. Začinite solju, biberom i paprikompa dodajte bosiljak. Testeninu skuvajte u mnogo slane vode. Ocedite je i rasporedite po tanjirima. U usitnjeno povrće dodajte celo povrće koje ste ostavili sa strane kao i oceđenu „La Perla“ tunjevinu. Umakom prelijte testeninu i ukrasite je listićima svežeg bosiljka.

PARADAJZ SA TUNJEVINOM (za 4 osobe)

Sastojci: 8 tvrdih paradajza za salatu , 200g graška, 1 konzerva „La Perla“ tunjevine seckane (plave), 1 luk, 3 kašike kuvanog kukuruza (može i iz konzerve), bosiljak, narendani parmezan, 5 kašika “Carapelli” maslinovog ulja, so i biber.
Priprema: Operite paradajz, odsecite vrhove i pažljivo kašičicom izvadite “meso“. Posolite ih i okrenite prema dole, stavite u cediljku da se ocedi tečnost. Grašak stavite na 5 minuta u vrelu vodu a potom ocedite. U tiganju na 2 kašike “Carapelli” ulja lagano ispržite iseckani luk. Dodajte grašak, „meso“ paradajza iseckano na komadiće, nekoliko listića bosiljka, so i biber. Pokriveno dinstajte oko 5 minuta. Dodajte kukuruz i „La Perla“ tunjevinu pa protresite da se promeša. Ovim nadevom napunite paradajz, pospite sa malo narendanog parmezana i stavite u posudu za pečenje u koju ste stavili 3 kašike “Carapelli” ulja i 2 kašičice vode. Rernu zagrejati na 180C i peći oko 20 minuta. Pre posluživanja ostaviti ih da se malo ohlade.

PITA SA TUNJEVINOM (za 6 do 8 osoba)

Sastojci: 1 pakovanje lisnatog testa (smrznutog), 2 konzerve „La Perla“ tunjevine seckane (plave), 4 tvrdo kuvana jajeta, 1dl pavlake, 2 jajeta, so i biber.
Priprema: Testo odmrznuti i podeliti na dva dela. „La Perla“ tunjevinu ocediti od ulja i dobro izgnječiti. Tvrdo kuvana jaja oljuštiti i iseckati, pomešati sa „La Perla“ tunjevinom, dodati žumanca i pavlaku. Od belanaca ulupati čvrstu penu, lagano je umešati u pripremljenu masu, posoliti i pobiberiti. Modlu za tortu obložiti jednim delom lisnatog testa, sipati nadev, poravnati ga i pokriti drugim delom testa. Testo viljuškom izbosti na više mesta. Peći u rerni zagrejanoj na 200C i peći oko 30-35 minuta. Pečenu pitu malo ohladite, a zatim isecite na kriške. Služiti toplo. Uz salate, rotkvice, mladi luk, krastavce, ova pita može se poslužiti kao glavno jelo.

TOSKANA ČORBA (za 2 osobe)

Sastojci: 60 g šargarepe, 30 g crnog luka, 10 g “Carapelli” hladno ceđenog maslinovog ulja, 4 dl “Mutti” pasiranog paradajza -PASSATA, 4 g soli, 5 g peršuna za dekoraciju, 60 g parmezana i 5 g mlevenog bibera.
Priprema: Na vrelom “Carapelli” maslinovom ulju propržiti sitno seckanu šargarepu i crni luk. Kada je povrće upola gotovo, vadimo ga i i uz malo vode izblendiramo. Izblendiranu masu vratiti u posudu i dodati “Mutti” pasirani paradajz PASSATA. Začiniti sa soli, biberom i šećerom. Kuvati čorbu još 10 minuta na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje. Servirati čorbu i dekoratisati je peršunom i mlevenim parmezanom.

Špageti al ragu DIANATRA (za 4 osobe)

Sastojci: 400 g špageta, 100 g piletine, 2 kašike Mutti duplo koncentrovanog paradajz pirea iz tube, maslinovo ulje “Carapelli”, 1 čaša crnog vina, so, biber, 5 čenova karanfilića, ruzmarin, 1 češanj belog luka, 400 g “Mutti” pulpe paradajza i luk vlasac
Priprema: Uklonite kožu i masne delove sa piletine, a zatim sitno iseckajte meso. Dodajte hladno ceđeno maslinovo ulje “Carapelli” i beli luk u tiganj, kad se ulje zagreje dodajte mleveno meso. Kada meso dobije braon boju, uklonite beli luk i polijte meso crnim vinom pa pustite da ispari. Dodajte “Mutti” duplo koncentrovani paradajz pire i “Mutti” pulpu paradajza, karanfilić i ruzmarin. Stavite so i biber po ukusu pa kuvajte na niskoj temperature , na 50 stepeni i na kraju dodajte luk vlasac.

Špagete skuvajte u slanoj vodi, a potom ih sastavite sa mesom i promešajte. Prijatno!

Carapelli - praktična primena

* Marinirajte biftek, piletinu ili ribu u “Carapelli” hladno ceđenom maslinovom ulju, dodajte beli luk i sveže bilje (ruzmarin, majčinu dušicu, bosiljak) pre nego što ga stavite u grill. * Dodajte nekoliko kapi hladno ceđenog “Carapelli” maslinovog ulja u sos za špagete, da bi pojačali ukus i zdravlje. * Mediteranski krompir - krupnije isečen krompir pomešati sa “Carapelli” hladno ceđenim maslinovim uljem. Dodajte ruzmarin, beli Iuk, so, biber i pecite u rerni. * Napravite začinsko biljno ulje sa “Carapelli” hladno ceđenim maslinovim uljem, tako što na svake dve supene kašike našeg “Carapelli” ulja dodate jednu čajnu kašičicu seckanog svežeg bilja (peršun, bosiljak, ruzmarin).

BASMATI PIRINAČ SA POVRĆEM (za 2 osobe)

Sastojci: 100-110g “Riso Gallo” Basmati pirinač, 2 luka, 3 paprike (zelene), dve velike kašike domaćeg ajvara, so, biber, maslinovo ulje Carapelli i peršunov list
Priprema: 100g “Riso Gallo” Basmati pirinča kuvati u 300 mI posoljene vode. Luk iseckati na tanke polumesece i malo dinstajte na “Carapelli” maslinovom ulju. U to dodajte papriku isečenu na kolutove i dalje dinstajte, povremeno dodajte malo vode. U već izdinstan luk i papriku dodajte i pune dve kašike domaćeg ajvara, vodeći računa da ne zagori. Po ukusu stavite so i biber. Nakon pripreme priloga servirajte uz skuvani “Riso Gallo” Basmati pirinač i pospite sve to peršunom.

MEDITERANSKA SALATA

Sastojci: 200g “Riso Galo” integralnog pirinča, 250 g graška, 250 g šargarepe, 100 g pariske ili neke druge kobasice, 1 mala glavica luka, so, biber, peršun i vinsko sirće za začin.
Priprema: Posebno skuvajte “Riso Gallo” integralni pirinač, kao i grašak i šargarepu u slanoj vodi. Bareno povrće i “Riso Gallo” integralni pirinač ocedite, a šargarepu i parisku kobasicu iseckajte na sitne kockice, pa zajedno izmešajte. Sitno iseckani luk, peršun i biber stavite u 1 dl vode, kratko prokuvajte i tako vruće prelite po povrću, a na kraju dodajte sirće, pa dobro izmešajte. Ohlađenu salatu stavite u staklene čaše i poslužite kao predjelo.

ROLAT PUNJEN TUNJEVINOM

Sastojci: 600g ćuretine u komadu (ili pilećeg belog mesa), 400g “Franz Josef Kaiser” tunjevine u biljnom ulju, 2 kašičice kapara, 100g Mutti duplo koncentrovanog paradajza, 1 žumance, 2 kašike prezli, origano, peršun, 1 glavica crnog luka, pola čaše belog vina, “Carapelli” maslinovo ulje, papričica i so
Priprema: Izblendirajte 400g oceđene “Franz Josef Kaiser” tunjevine sa 2 kašike kapara, 100g “Mutti “duplo koncentrovanog paradajza, malo ljute papričice i origana da dobijete krem, pa u njega umešajte 1 žumance, so, biber i 2 kašike prezli. Nožem rasecite i tučkom rastanjite 600g ćurećeg filea, pa na njega rasporedite pripremljenu smesu. Urolajte i rafijom uvežite rolat. Na malo ulja propržite rolat sa svih strana, pa mu dodajte sitno seckani luk, 1 dl belog vina i 700 ml pileće supe. Dinstajte, povremeno okrećući, oko 1 sat. Poslužite rolat sa “Mutti” cherry paradajzom, začinskim biljem, uljem i prezlama. Prijatno!

KREMASTI SUTLIJAŠ

Sastojci: 220g “Riso Pronto” Sant Andrea pirinča, 1 kašičica šećera, 50g suvog grožđa, za krem: 500ml mleka, 2 vanilin šećera, 3 žumanca, 50g šećera, pena od belanaca: 5 belanaca i 130g šećera
Priprema: Skuvati “Riso Pronto” Sant Andrea pirinač u 600ml vode u koju ste prethodno dodali šećer. Kad je pirinač kuvan, po potrebi ga ocedite, izmešajte sa suvim grožđem i ostavite da se ohladi. Krem pravite tako da prvo 400ml mleka provri sa vanilinim šećerom, a žumanca i šećer izmešajte mikserom sa preostalim mlekom.

INDICA PIRINAČ SA POVRĆEM

Sastojci: 100-110g indica pirinča, 2 luka, 3 zelene paprike, 2 velike kašike domaćeg ajvara, so, biber, “Carapelli” maslinovo ulje i peršunov list.
Priprema: Luk isecite na tanke polumesece i malo dinstajte na maslinovom ulju “Carapelli”. U to dodajte papriku isečenu na kolutove i dalje dinstajte uz povremeno dodavanje vode. Pune dve kašike domaćeg ajvara dodajte u već izdinstan luk i papriku, vodeći računa da ne zagori. Dodati so i biber. Indica pirinač skuvajte u posoljenoj vodi. Za dve osobe je sasvim dovoljno oko 100g pirinča (nekuvanog). Ovu količinu pirinča kuvajte u oko 300ml posoljene vode. Servirajte pirinač uz pripremljeni prilog i pospite peršunom.

RECEPT ZA KEKSE OD ZELENOG ČAJA

Sastojci: 3 / 4 šoljica maslaca (margarina), 1 šoljica šećera,2 velika jaja, 1 kašičica ekstrakta vanilije (ili naribana mahuna prave vanilije), 3 / 4 šoljice brašna (oštrog ili pola oštrog/pola glatkog), 2 kašičice zelenog čaja u prahu – “Matcha” ili mleveni zeleni čaj (Lung ching ili Sencha), 2 čajne kašike praška za pecivo, 1 čajna kašika sode bikarbone i prstohvat soli
Priprema: Izmiksajte margarin i šećer dok ne postanu kremasta penica. Dodajte cela jaja i vaniliju i dobro izmešajte. Polako u to dodajte suve sastojke u (brašno, prašak za pecivo, čaj u prahu, sodu bikarbonu i so) i dalje mešajte. U zavisnoti od jačine ukusa zelenog čaja možete staviti 2, 3 ili više kašičica čajnog praha u testo. Izmešajte dobro da se formira mekano testo,ako je potrebno doradite rukama na malo pobrašnjenoj podlozi. Držiti u frižideru pola sata. Potom razvaljajte i modlama za kekse izdvojite oblike po želji. Pecite 10 minuta na 200 stepeni C dok keksi ne dobiju zlatnu boju. Kada su pečeni, kekse možete posuti seckanim bademima, orasima i dodati malo meda.. nakon što ih jednom ispečete sami možete improvizovati i dodavati sastojke po želji i ukusu.

JAPANSKI SLADOLED OD ZELENOG ČAJA (za 5 porcija)

Sastojci: ¾ šoljice mleka,2 žumanceta, 5 kašika šećera, ¾ pavlake, 1 kašika zelenog čaja ( iztresete prah iz kesicica dok ne napunite kašiku) i 3 velike kašike tople vode
Priprema: Izmiksajte toplu vodu i zeleni čaj zajedno u posudi i stavite ih na stranu. Lagano umutite žumanjke na tavi, dodajte šećer i dobro promešajte. Mleko dodajte postepeno i dobro izmešajte na laganoj vatri. Kada se smesa poveže, stavite je u posudu . U drugu posudu stavite vodu s ledom te smesu sa celom posudom stavite u nju. Smesi dodajte zeleni čaj i dobro izmešajte pa pustite da se ohladi. Nakon hlađenja dodajte umućenu pavlaku i smesu povežite nakon čega je možete izliti u kalupe i staviti u hladnjak.

NAMAZ OD TUNJEVINE

Sastojci: 1 konzervirana “La Perla” tunjevina u ulju, 1 tvrdo kuvano jaje, 1mali češanj belog luka, 2 kašičice jogurta ili pavlake, 1/2 kašičice senfa, malo soli i bibera (po ukusu), malo “Carapelli” maslinovog ulja (po ukusu) i malo soka od limuna (po ukusu)
Priprema: Sve sastojke ubacite u mikser i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Pustite da malo odstoji a zatim služite na hlebu, bagetu, tostu….Prijatno!

SALATA OD KROMPIRA SA TUNJEVINOM (za 2 osobe)

Sastojci: 4 manja krompira, 170 g konzervirane “ La Perla” tunjevine u komadima, 2 tvrdo kuvana jajeta, “Carapelli” maslinovo ulje, so i biber
Priprema: Krompir kuvajte nekih 15 minuta od trenutka ključanja, predhodno ga očistite i narežite na kocke. Jaja kuvajte oko 9 minuta. Kuvani krumpir ocedite, dodajte oceđenu tunjevinu, narežite jaje, posolite i pobiberite, pa prelijte hladno cedjenim “Carapelli” maslinovim uljem.

TALJATELE SA SOSOM (za 4 osobe)

Sastojci: 320 g čipkastih taljatela, 60 g crnih maslina bez koštica, 4 fileta inćuna u ulju, 30g kapara, 60g „La Perla“ tunjevine u sopstvenom soku, 1 kašičica senfa, ½ limuna, 250 g mocarele, 60 g hleba sa susamom, 1 kašičica seckanog peršuna, „Carapelli“ maslinovo ulje i biber
Priprema: Izblendirajte masline sa inćunima, kaparima i dobro oceđenom „La Perla“ tunjevinom u sopstvenom soku. Dodajte senf, sok i koru limuna (samo žuti deo). Dok je blender još uključen sipajte 6 kašika „Carapelli“ maslinovog ulja. Stavite pastu da se kuva a u međuvremenu isecite mocarelu na kockice, krupno izmrvite hleb i propržite ga u vrelom ulju.Ocedite pastu i odmah je začinite pripremljenim sosom, peršunom, mocarelom i prženim mrvicama.